İçindekiler

22 Ağustos 2016 Pazartesi

Ayrımcılığın Ayrımı Olmaz : Pride

Stephen Beresford’un yazıp Matthew Warchus’un yönettiği Pride (2014), gerçek bir olaydan uyarlanmış. 1980’lerin başında İngiltere’de geçen hikâye, Demir Leydi lakaplı Margaret Thatcher’ın muhafazakâr hükümetinin hedef aldığı iki farklı grubun, yapılan haksızlığa karşı birleşmelerini konu alıyor. Hükümetin uyguladığı kapitalist politikalar sonucu madenlerin özelleştirilmesi, büyük grevlere sebebiyet verir. Diğer taraftan her daim haksızlığa uğrayan ve Thatcher hükümeti döneminde üzerindeki baskıyı daha da hisseden bir grup eşcinsel, aynı yollardan geçtiklerini düşündükleri için madencilere destek olmaya karar verir. Ulaştıkları madenci dayanışma grupları onlara cevap vermese de Galler’de bulunan küçük bir köydeki madenciler yardımlarını kabul eder. Böylece birbirini tanımak için adım atan iki grup, uğradıkları ayrımcılığa karşı birlikte savaşacaktır…

Gallerdeki madencilerin bir yanlış anlaşılmayla görüşmeye davet ettikleri LGSM (lezbiyen ve geyler madencileri destekliyor) grubu haliyle gittikleri küçük kasabada başta önyargıyla karşılaşıyorlar. Ama iki tarafın da düşmanları bir bu sebeple bir uzlaşmaya varılıyor. Bazıları geyler ve lezbiyenlerle dostluk guruyor bazılarının gay veya lezbiyen olduğu ortaya çıkıyor bazıları ise LGSM’nin tüm yardımlarına rağmen onlara düşmanlık beslemeye devam ediyor. Birbirinden çok farklı bu iki grubun tanışıp kaynaşması hem sizin yüzünüzü güldürüyor hem içinizi ısıtıyor.

         
 İngiliz Bağımsız Film Ödülleri’nden ‘En İyi Film’, ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’, ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ olmak üzere üç ödülle dönen film, ilk defa 2014 Cannes Film Festivali’nin ‘Yönetmenlerin 15 Günü’ bölümünde gösterildi ve festivalin LGBT temalı filmlere verilen ‘Kuir Palmiye’ ödülü kazanmıştı.

Ve şimdi sözü filme bırakıyorum. Herkese iyi seyirler..

1 yorum:

  1. Tanıtım için sağ olun. Güzel bir yazı olmuş. Filmi henüz izlememiştim. İzleyeceğim.

    YanıtlaSil